Foto: Natzijl RundveeNieuws

Van Dam: eerst nadenken, dan pas wet weidegang

Een wettelijke borging van de weidegang komt er niet voordat eerst de voor- en nadelen daarvan zijn bekeken. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam in reactie op de aangenomen motie van de Partij voor de Dieren (Esther Ouwehand), waarin om een wettelijke borging van de weidegang wordt gevraagd.

Van Dam houdt vast aan de motie Bashir, Voorman en Belhaj (SP, GroenLinks, D66) die vraagt om een wettelijke borging, als de doelstelling van 80% weidegang in 2020 niet wordt gehaald.

Voorkeur voor vrijwillige weidegang

Van Dam laat onderzoeken hoe weidegang kan worden gestimuleerd en welke rol de overheid daarbij kan spelen. Hij heeft de voorkeur voor vrijwillige weidegang, aansluitend bij het convenant weidegang dat is ondertekend door tientallen betrokken partijen, waaronder de melkveevakbonden en de zuivelindustrie.

De staatssecretaris heeft Wageningen University & Research en het Centrum Landbouw en Milieu opdracht gegeven de opties voor stimulering van weidegang te onderzoeken. Hij gaat ervan uit dat de uitkomsten daarvan voor de zomer beschikbaar zijn.

Beheer
WP Admin