Melkkoeien worden ouder. RundveeNieuws

Ook vierde en vijfde lactatie in productiekenmerken

Voor de berekening van de fokwaarde van stieren worden meer gegevens gebruikt.

Met ingang van de aankomende indexdraai worden ook de melkproductieregistratie-gegevens (MPR) van koeien in de vierde en vijfde lactatie gebruikt. De indexdraai berekent de fokwaarde van stieren.

Oudere koeien

Tot nog toe werden de MPR-gegevens van dochters van stieren alleen gebruikt van dieren in de eerste, tweede en derde lactatie. De toevoeging van de vierde en vijfde lactatie is ingegeven omdat veehouders hun koeien ouder willen laten worden. Als er fokwaarden bekend zijn van de stier over hoe hun dochters in latere lactaties presteren, kunnen veehouders dit meenemen in de afweging van de stierkeuze. Voor de volgorde van de stieren verandert er nauwelijks iets. Mogelijk dat stieren die zeer laatrijpe dochters geven iets zullen stijgen.

Langere lactaties

Over alle vijf lactaties zullen ook de MPR-gegevens worden meegenomen tot 420 dagen. Dit om de lactatiecurve nauwkeuriger in te kunnen schatten. De grens lag tot nu toe op 335 dagen. Deze verhoging komt doordat koeien steeds vaker langere lactaties maken. De fokwaarden blijven wel op basis van 305 dagen, om synchroon te blijven met het buitenland waar, op een enkele uitzondering na, fokwaarden ook op 305 dagen worden berekend.

Beheer
WP Admin