Melkvee in Frankrijk. Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Melkreductiesteun voor Franse boeren

Het Franse ministerie voor landbouw heeft aan 11.300 melkveehouders de steunbedragen uit het EU-fonds voor het terugdringen van de melkproductie uitbetaald. Die boeren hebben in de laatste drie maanden van 2016 samen 146.000 ton minder melk geproduceerd dan een jaar eerder.

De Franse melkveehouders ontvangen, zoals hun collega’s elders in de EU, 14 cent per minder geproduceerde kilo melk. Het ministerie van landbouw legt daar dan nog een toeslag van 10 cent per kilo over de eerste vijf procent van de productiebeperking bovenop. Voor die eerste vijf procent komt de steun dus op 24 cent per kilo. Het geld komt grotendeels uit de ‘envelop’ van € 500 miljoen die de Europese Commissie vorig jaar zomer heeft uitgetrokken voor de melkveehouderij.

Herstel melkprijs komt door reductieplan

Minister Le Foll tekent bij dat alles nog aan dat ‘het herstel van de melkprijs te danken is aan het succes van dit Europese reductieplan’. Alle landen hebben bijgedragen aan de vermindering die er toe heeft geleid dat de melkprijs zo’n 23 procent hoger is dan het dieptepunt van juli 2016. “Dat resultaat toont daarmee het nut aan van maatregelen om de markt te beheren. In het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten dat soort maatregelen worden opgenomen om snel te kunnen reageren om een tegenzittende conjunctuur.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin