Melkvee in de wei. - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Meer tijd voor melden grondnadeel door overheidsingrijpen

Melkveehouders die in 2014 minder grond hadden door overheidsingrijpen, krijgen meer tijd om dat te melden. Het gaat daarbij om bedrijven die daarvan nadeel ondervinden binnen de regels voor grondgebonden groei.

Er komt een aanpassing zodat tijdelijke verlies van de grond voor de aanleg van publieke infrastructuur, zoals wegen en leidingen, geen nadeel oplevert binnen de bepaling van de hoeveelheid grond die een melkveebedrijf moet hebben. Dat is echter nog niet goed in het bestaande wetsvoorstel vastgelegd. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Wetsvoorstel Grondgebonden groei melkveehouderij

Het wetsvoorstel ‘Grondgebonden groei melkveehouderij’ is momenteel bij de Eerste Kamer in behandeling. Bedrijven die in 2014 nadeel ondervonden van de aanleg van publieke infrastructuur, kunnen dat volgens het wetsvoorstel melden tot 1 april 2017.

Aanpassing van het wetsvoorstel

Die datum van 1 april komt ‘onder druk’, stelt van Dam vast.

Er komt daarom een aanpassing van het wetsvoorstel en bedrijven krijgen bij het inwerking treden van de wet 3 maanden tijd om zich aan te melden voor de uitzondering voor het jaar 2014 te melden. Volgens Wiebren van Stralen, mestdeskundige van LTO Nederland gaat het om enkele honderden bedrijven waar de aanleg van infrastructuur gevolgen heeft binnen de regels voor grondgebonden groei. Daarbij gaat het in sommige gevallen om flinke delen van hun landbouwgrond die ze tijdelijk niet konden gebruiken.

Beheer
WP Admin