Foto: Fotopersburo Dijkstra bv RundveeNieuws

LTO tevreden over aanpassingen fosfaatplan

LTO Nederland is tevreden over de voorgestelde aanpassingen in het fosfaatreductieplan. Volgens Jos Bolk, voorzitter van LTO Vleesveehouderij, komt er voor veel vleesveebedrijven weer ruimte voor hun normale bedrijfsvoering.

Henk Bleker, voorzitter van Vee en Logistiek Nederland, is ook tevreden met de aanpassingen die demissionair staatssecretaris Martijn van Dam bekendmaakte. In overleg met de sector is de definitie voor grondgebonden bedrijven aangepast, komen er meer peildata voor bedrijven met alleen jongvee en vleesvee en worden exportstallen vrijgesteld.

Volgens Bolk zijn er nog wel een paar knelpunten waar overleg over is, maar ‘de intentie is er in ieder geval wat aan te doen’. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vleeskalverbedrijven. Volgens Wim Thus, voorzitter van LTO Vleeskalveren, is het ‘lastig om tot een heldere definitie van vleeskalveren in de regeling te komen’. Er wordt aan een ‘praktische invulling’ gewerkt voor gemengde bedrijven en startbedrijven voor de rosé-kalverhouderij.

Nog geen oplossing voor embryowinstations

Henk Bleker is blij dat dat exportstallen uit de regeling zijn gehaald, en dat bijvoorbeeld houders van vetweiders en vleesvee nu met referentiemaanden kunnen rekenen en niet meer alleen op 15 december 2016 als referentiedatum zijn aangewezen. Volgens Bleker is er nog geen oplossing voor de zogenoemde embryowinstations die ook met een sterk wisselende veebezetting te maken hebben.

Beheer
WP Admin