Foto: CRV RundveeNieuws

GES-erkenning fokwaardeschatting stopt

De erkenning voor fokwaardeschatting door stichting Genetisch Evaluatie Stieren (GES) wordt per 1 november 2018 ingetrokken.

Dat bevestigt een woordvoerder van CRV.

Het intrekken van de erkenning is het gevolg van nieuwe Europese wetgeving waarin wordt gesteld dat de verantwoording voor het vaststellen van een fokwaardeschatting bij een stamboek hoort te liggen. Dit betekent dat CRV weer verantwoordelijk wordt voor de fokwaardeschatting. Het stamboek Animal Evaluation Unit, onderdeel van CRV, voert de fokwaardeschatting ook nu al uit, maar wel onder verantwoording van GES.

CRV overlegt met fokkerijorganisaties en overheid

CRV onderzoekt momenteel hoe verder te gaan en gaat in overleg met andere fokkerijorganisaties en de overheid. Of GES wordt opgeheven is volgens de woordvoerder nog niet bekend, maar dat de functie van de stichting gaat veranderen is helder. Duidelijk is dat er een andere organisatievorm moet komen. GES-coördinator Roel Veerkamp legt zijn functie per 1 april neer. Deze beslissing zou echter al eerder zijn genomen en geen verband houden met het intrekken van de erkenning.

Beheer
WP Admin