Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Bestrijdingsmiddel steeds vaker oorzaak vuil voer

Residuen van bestrijdingsmiddelen veroorzaken steeds meer meldingen over risico’s in veevoergrondstoffen. Dit meldt veevoerkwaliteitsorganisatie GMP+.

Vorig jaar werden 67 meldingen gedaan van residu van bestrijdingsmiddelen in veevoergrondstoffen, tegen 45 meldingen in 2016. Daarna kwamen de meeste meldingen over mycotoxine (schimmelgif) in grondstoffen. Bij die mycotoxines ging het in de meeste gevallen om zearalenone en slecht in enkele gevallen om aflatoxine B1.

De meeste kwaliteitsproblemen werden wel gemeld over veevoergrondstoffen, maar ook over vervuilingen in mengvoer zelf en in premixen werden meer meldingen gedaan. Het wil niet zeggen dat het aantal achterliggende problemen ook groter werd. Zo zijn bijvoorbeeld 10 van de 36 meldingen over problemen met mengvoer terug te voeren op één bron: een geval van met PCB’s vervuild mengvoer in Italië. Verder waren 11 van de 36 meldingen te herleiden tot microbiële vervuilingen, met name tot salmonellabesmettigen.

GMP+ toch optimistisch

Hoewel het aantal meldingen van mogelijke problemen vorig jaar in totaliteit toenam ten opzichte van 2015, is GMP+ toch optimistisch over de kwaliteitsontwikkeling. Tegenover meer meldingen stonden juist minder echte problemen.

Beheer
WP Admin