Zuivelfabriek van Arla Foods in Nijkerk. Foto: Ton Kastermans Fotografie RundveeNieuws

Arla kampt met overcapaciteit

Zuivelonderneming Arla heeft te maken met overcapaciteit als gevolg van de gedaalde melkaanvoer. Dat geeft topman Peder Tuborgh aan in het jaarverslag dat recent is gepubliceerd.

De aanvoer van ledenmelk is onvoldoende om de fabrieken op volle capaciteit te laten draaien. Het probleem van Arla staat in schril contrast met de capaciteitsproblemen bij FrieslandCampina.

Minder melkaanvoer

Tuborgh geeft aan dat Arla’s zuivelfabrieken gedurende 2015 en de eerste maanden van 2016 op volle snelheid draaiden, waardoor de kosten daalden. Als reactie op de lage melkprijzen verlaagden ook de Arla-leden vanaf de herfst 2016 hun melkproductie. Dit leidde bij de Arla-fabrieken tot een significant lagere melkaanvoer.

Tuborgh hoopt dat de melkaanvoer van leden in de verschillende landen waar Arla actief is verder gaat toenemen als gevolg van de gestegen melkprijs. De melk is volgens hem nodig om kostenefficiënt te kunnen produceren en het volledige groeipotentieel in merken en markten te benutten.

Rauwe melk

Arla’s melkaanvoer daalde afgelopen jaar met 300 miljoen kilo naar 13,9 miljard kilo. Daarvan was 1,5 miljard kilo afkomstig van leveranciers. De zuivelonderneming is wat betreft de inname van rauwe melk de vierde grootste speler in de wereld.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin