Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Zuid-Holland wil melkveebedrijven met natuur ontzien in fosfaatdossier

De Provincie Zuid-Holland heeft kritiek op het fosfaatreductieplan van de zuivelsector.

Verantwoordelijk gedeputeerde Han Weber (D66) vindt dat twee bedrijven in zijn provincie, te weten Natuurboerderij Hoeve Stein en KTC Zegveld, onevenredig zwaar getroffen worden door het fosfaatreductieplan. De bedrijven combineren natuurbeheer in het Nationaal Natuurnetwerk met een melkveebedrijf, waarin ook duurzame systeeminnovaties worden toegepast. Op de referentiedatum van 2 juli 2015 waren beide bedrijven nog in een opbouwfase, waardoor ze volgens Weber onevenredig hard dreigen te worden getroffen door de fosfaatreductiemaatregelen.

Beide bedrijven waren op 2 juli 2015 al wel onomkeerbare financieringsverplichtingen aangegaan. Natuurboerderij Hoeve Stein is bovendien in omschakeling naar biologische landbouw.

Bedrijven ontzien

Weber vraagt ZuivelNL de bedrijven te ontzien bij het fosfaatreductieplan, zodat zij kunnen werken aan de toekomst van een duurzame economisch rendabele melkveehouderij. De Tweede Kamer heeft eerder ook gevraagd om de knelgevallenregeling uit te breiden met bedrijven die onomkeerbare financieringsverplichtingen waren aangegaan. Dat is vooralsnog niet geregeld.

Beheer
WP Admin