Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Slacht rundvee moet gelijkmatig gebeuren

LTO Melkveehouderij en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) roepen melkveehouders op om te zorgen voor een goede afstemming bij het afvoeren van melkkoeien in het kader van het fosfaatreductieplan.

Hoewel er voldoende slachtcapaciteit is, is een gelijkmatige aanvoer noodzakelijk voor een efficiënte en zorgvuldige verwerking, aldus COV.

Jos Goebbels, voorzitter van COV, zegt dat de slachterijen technisch gezien genoeg capaciteit hebben, maar dat een gelijkmatige aanvoer van vee een absolute voorwaarde is om ook daadwerkelijk efficiënt en zorgvuldig te kunnen verwerken. “Daarnaast moet voor de extra aanvoer meer en ter zake deskundig personeel worden ingezet. Bovendien moeten de keuringsdiensten opgeschaald en flexibel ingeroosterd kunnen worden. Het moet precies passen, wij kunnen het niet gebruiken als rustige en piekperiodes elkaar gaan afwisselen”, stelt Goebbels.

LTO: spreid afvoer

Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, zegt dat melkveehouders moeten voorkomen dat ze straks hun koeien niet kwijt kunnen en daarvoor een heffing opgelegd krijgen. “Als je op tijd begint en afspraken maakt met de bedrijven voor het afvoeren van de koeien, kunnen we samen piekperiodes voorkomen en zorgen voor een spreiding van de afvoer”, aldus Romijn.

LTO en COV zeggen dat de maatregelen alleen kunnen slagen als alle betrokken melkveehouders, runderslachterijen en overheidsdiensten optimaal samenwerken en met elkaar afstemmen. Een gelijkmatige afvoer van de dieren en tijdige vooraanmeldingen zijn daarvoor een vereiste.

Beheer
WP Admin