Rundveehouderij

Nieuws 7499 x bekeken 17 reacties

Mais op de korrel in zesde actieprogramma nitraatrichtlijn

Melkveehouders moeten er serieus rekening mee houden dat er verdere restricties komen voor het maisareaal danwel de gebruiksnorm voor derogatiebedrijven.

Dat blijkt uit de inleiding van Erik Mulleneers van Economische zaken en projectleider zesde actieprogramma nitraatrichtlijn, tijdens de bijeenkomst van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen in Nijkerk.

Het actieprogramma moet ervoor zorgen dat Nederland opnieuw derogatie kan krijgen, om meer stikstof uit dierlijke mest te gebruiken dan de Europese basis van 170 kilo per hectare. Omdat de nitraatgehalten onder bouwland op de zuidelijke zandgronden en lössgronden vaak nog boven de norm van 50 milligram per liter liggen, is het logisch te verwachten dat daar met bovengemiddelde aandacht naar wordt gekeken.

Mogelijk verandering voor maisteelt op derogatiebedrijven

Mulleneers zei dat hij niets kan zeggen over de feitelijke invulling van het programma. Maar hij waarschuwde wel degelijk dat er mogelijk een verandering op stapel staat voor de teelt van mais op derogatiebedrijven. Zo gaf hij aan dat de optie voor verlagen van de intensiteit van teeltplannen wordt bestudeerd. Daarbij vertelt hij niet of het percentage bouwland ten opzichte van grasland nog verder omlaag moet, of dat de gebruiksnormen omlaag moeten, of wellicht beide.

Niets is uitgesloten, zo waarschuwde hij. En ‘het is slim om rekening te houden met mogelijke veranderingen’. Ook wilde de projectleider geen jaartal aan eventuele veranderingen knopen. “Dat kan in 2018 zijn, maar ook best later.”

Laatste reacties

 • Trot

  is dit het vrij je ondernemerschap communisme nieuwe stijl logica ontgaat me

 • M.harmsen

  laten we vast beginnen met bang maken en weerstand opwekken. Goed idee om alvast je onderhandelingsruimte weg te geven!!! Kijk eens naar projecten als vruchtbare kringloop Achterhoek waarin, deels al met succes, gekeken word hoe de uitspoeling onder bouwland te beperken.

 • Piet Piraat

  Een tijd geleden heb ik al eens aangegeven dat als de derogatie meer restrictie's gaat krijgen het nog wel eens kan zijn dat ik de derogatie laat varen. Dan bepaal ik zelf weer wat meer hoe ik mijn bedrijf invul.

 • frankrooi

  Over een paar jaar kijken we terug en zeggen; "grootste zegen is geweest het vervallen van de derogatie"

 • simpel boerke

  Waar zijn we in godsnaam mee bezig. Nu alles op alles zetten om onder het fosfaatplafond te komen waarbij 10.000 de gezonde koeien geslacht worden om vervolgens met een draak van een nieuwe dorogatie opgescheept te worden als ie al verlengd wordt. Ik sta nergens meer van te kijken.

 • deB.


  Wat zijn we ver gezonken..... geen ene opvolger heeft in de toekomst zin om in deze wereld te werken.... het wordt steeds verder kapot gemaakt!

 • haj146

  Beter vullen we als veehouders helemaal geen mestwetgeving meer in. Laat ze toch in de stront zakken met hun gemeet

 • boerindorp

  Is er dan een verschil in nitraatgehalten onder maïsland op derogatiebedrijven in vergelijking met niet derogatiebedrijven?

 • Mfb

  Bij ons wordt jaarlijks gemeten maar altijd ruim onder de norm. Ook onder het bouwland waar al meer dan 10 jaar mais staat

 • putten

  werk al 2 jaar zonder derogatie, scheelt heel veel gezeur. met derogatie loop je op fosfaat vast en zonder op stikstof. maar je hebt wel een vrijer bouwplan.

 • Berg en Dal

  EZ moet eens beginnen met het werkelijk in grondwater meten van de nitraat consentraties ipv in gecentrifugeerd bodem vocht op de hogere gronden. De hogere gronden zijn met name zand en löss! schandalig dat ze dat gecentrifugeerd bodemvocht tussen 1.5 en 3 meter onder maaiveld nemen. Niemand, ook Proffessor Oene Oenema niet, weet wat er tussen de 3 m en het grondwater met nitraat gebeurd!!!

 • schuurkerck

  Onder derogatiebedrijven is het nitraatgehalte op loss gemiddeld 20 mg lager dan op niet-derogatiebedrijven (metingen RIVM)...

 • 344412

  Heel Frankrijk, Duitsland en België staan vol mais, maar in Nederland is het een probleem....

 • vandenbrand

  is het niet eens tijd voor een grote staking , den haag en brussel blijven rare, on gefundeerde regeltjes verzinnen??

 • Gat

  Haj146 ben ik met je eens. Niks meer invullen. Derogatie wordt misbruik van gemaakt door de politiek om te dreigen. Nu koeien en boeren opruimen en als dat gebeurd is normen aanscherpen en weer druk op de ketel van de mest markt. Kijk dan kun je weer roepen mestoverschot!

 • Gat

  344412 hier is het een burger probleem. Mais kun je niet overheen kijken. Dat is het probleem. Denk jij dat uien teelt minder uitspoeling geeft dan mais? Laat ik het maar niet hebben over chemische bestrijding in uienteelt ten op zicht van mais. Ps ik spuit duizenden hetares akkerbouwgewassen per jaar ook uien

 • farmerbn

  Nogmaals, laat die derogatie los en zoek een andere oplossing. Derogatie is als een wortel die ze steeds, als je bijna beet hebt, weer een stukje hoger hangen. De NL politiek speelt een spelletje met de derogatie. Als je niet mee doet met derogatie dan ben je onafhankelijk van de NL politiek. EU politiek is eerlijker en dan kun je met Frankrijk en Duitsland verder.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.