Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Lely ziet omzet met 10% dalen

Lely heeft in 2016 te maken gehad met teruglopende verkoopaantallen als gevolg van wereldwijd lage melkprijzen.

De omzet daalde met 10% tot €502 miljoen.

Lely bestempelt 2016 als tumultueus. De wereldwijd extreem lage melkprijzen, die gemiddeld ver onder de kostprijs lagen, maakten dat veel melkveehouders het opnieuw financieel zwaar hadden. Hierdoor werden investeringen vooruitgeschoven en bedrijfsovernames uitgesteld. In Nederland leidde daarnaast de onzekerheid rond de invoering van fosfaatrechten tot een afwachtende houding bij veel melkveehouders. Dit heeft geleid tot een omzetdaling van circa 10% voor Lely, vergeleken met 2015.

Lichtpunten voor Lely

Ondanks de tegenvallende omzet, waren er in 2016 ook lichtpunten voor het bedrijf. De groei in nieuwe markten zoals Turkije, Japan en Rusland zette gestaag door, terwijl ook Dairy XL-projecten bij veehouders met meer dan 500 koeien een positieve groei lieten zien. De verkoop van de honderdduizendste Lely Lotus-schudder was een bijzonder moment voor het bedrijf, evenals de overname van Lely Turfcare door Royal Reesink, die succesvol is verlopen.

Lely verwacht in 2017 opnieuw een onzekere markt, waarin melkprijzen zullen blijven fluctueren. Binnen het Dairy segment ziet het bedrijf licht positieve vooruitzichten, hoewel veel klanten ook het komende jaar economisch moeilijke tijden doormaken, zo schat het bedrijf in.

Beheer
WP Admin