Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

Kamer wil verplichte weidegang

De Tweede Kamer heeft in meerderheid een motie die oproept tot wettelijk verplichte weidegang aangenomen.

De motie werd ingediend door Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en werd ook gesteund door PvdA, SP, GroenLinks, D66, PVV en het lid Jacques Monasch, die zich eerder afsplitste van de PvdA.

Eerder werd een motie voor wettelijk verplichte weidegang van de Partij voor de Dieren nog verworpen, vooral omdat steun van de PVV toen nog ontbrak.

Weidegang wettelijk verankeren

Een andere motie van SP, Groenlinks en D66 over weidegang werd toen wel aangenomen. Hierin wordt staatssecretaris Martijn van Dam opgeroepen weidegang wettelijk te verankeren na 2020, als de ambitie van het kabinet dat in 2020 80% van de koeien weidegang geniet niet wordt gehaald. De PVV besloot deze motie, en niet die van Ouwehand, te steunen.

In de motie wijst Ouwehand op een eerder aangenomen motie waarin wordt gesteld dat koeien in de wei horen. Volgens Ouwehand leiden de fosfaatreductieplannen tot hernieuwde zorg dat het percentage weidende koeien achteruit gaat. Daarom verzoekt Ouwehand in de motie de weidegang voor koeien wettelijk te borgen. Het Kabinet kan de motie naast zich neerleggen.

Beheer
WP Admin