Foto: Joris Telders RundveeNieuws

GD betreurt verwarring over cijfers kalversterfte

De Gezondheidsdienst voor Dieren betreurt dat zijn cijfers over sterfte van kalveren niet juist zijn geïnterpreteerd.

Getallen afkomstig van GD zijn, naast andere bronnen, gebruikt in een rapport van Dier&Recht over kalversterfte op Nederlandse melkveebedrijven.

De gezondheidsdienst legt op zijn site nog eens uit dat in het kader van de diergezondheidsmonitoring, er in de afgelopen jaren al diverse keren cijfers over kalversterfte zijn gepubliceerd. Deze cijfers behoeven de juiste uitleg en interpretatie. Door alleen het percentage te benoemen, kan een verkeerd beeld worden gecreëerd.

‘Cijfers niet juist geïnterpreteerd’

In dit geval is de 13,3% (gestorven geoormerkte kalveren in de leeftijd tot 1 jaar) niet juist geïnterpreteerd, en door het persbericht van Dier&Recht een heel eigen leven gaan leiden. GD betreurt dit, temeer daar het veel veehouders, die er dagelijks alles aan doen om hun kalveren goed te verzorgen, diep heeft geraakt.

Het getal 13,3 geeft het percentage gestorven kalveren op het gemiddeld aantal aanwezige kalveren op het melkveebedrijf weer. Dit getal kan dus niet worden gelezen als een sterftepercentage op het totaal aantal geboren kalveren op het melkveebedrijf. Door deze 13,3% te koppelen aan het totaal aantal geboren kalveren, is dit getal dus niet juist geïnterpreteerd en wordt een verkeerd beeld geschetst.

Beheer
WP Admin