Belgisch fokbedrijf voor vleesvee. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Belgische vleesveehouders willen warme sanering

De Belgische Boerenbond wil een herstructureringsregeling voor de vleesveehouderij, waarbij de Europese Commissie helpt om ook een deel van de bedrijven ‘warm’ te saneren. Dit meldt onder meer de Belgische nieuwssite Vilt.

De Belgische vleesveehouderij heeft te lijden onder een sterk teruglopende consumptie van rundvlees van gespecialiseerde vleesveebedrijven. Ondertussen neemt de concurrente van uitgestoten melkvee toe.

Nederlandse vleesveehouderij ‘heeft het ook moeilijk’

De Nederlandse vleesveehouderij heeft het ook moeilijk, vertelt interim-voorzitter Jos Bolk van LTO vleesveehouderij. De eerste zorgen liggen momenteel echter elders, zegt hij. Grote vraag voor de sector is welke ruimte voor de ondernemers overblijft als gevolg van de fosfaatregelgeving.

Ander marktsegment, onder label en via concepten

Daarnaast is het zo dat een deel van de Nederlanse vleesveehouders een ander marktsegment bedient dan de Belgisch vleesveehouders. De Nederlanders produceren vaker onder label en via concepten. Ze zitten minder zwaar in het ‘dubbelgespierde’ segment, aldus Bolk. Juist daar vallen de meeste klappen, omdat de consument vaker vraagt naar een andere soort rundvlees.

De Nederlanders produceren vaker onder label en via concepten. Ze zitten minder zwaar in het ‘dubbelgespierde’ segment, aldus Bolk. Juist daar vallen de meeste klappen.

Foto: 2
Beheer
WP Admin