Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Afkalfmoment ook met sensoren nog moeilijk te voorspellen

Voorspellen van het afkalfmoment van koeien is lastig. Ook met sensoren lukt dat nog niet precies genoeg, al kunnen ze de veehouder wel beter een gerichte attentie geven.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit, gepubliceerd in Journal of Dairy Science.

In het onderzoek zijn op een Nederlands bedrijf 400 koeien uitgerust met een oorsensor die elk uur de algemene activiteit, herkauwactiviteit, vreetactiviteit en lichaamstemperatuur meet. Het onderzoek duurde een jaar. In deze periode zijn 417 kalvingen vastgelegd met camerabeelden. Door deze te koppelen aan de data uit de sensoren werd een model ontwikkeld dat 39,4% gevoelig was met 1% vals positief. Dat betekent dat de sensoren een goede bijdrage kunnen leveren aan het voorspellen van het moment van de start van het geboorteproces.

Gevoeligheid voorspelling van afkalven

De gevoeligheid voor de voorspelling van afkalven binnen een uur is 21,2%. Als de tijdspanne wordt verruimd naar drie uur, is de gevoeligheid 42,4%. Het specifieke uur van afkalven is dus nog moeilijk te voorspellen, maar de sensoren kunnen de veehouder wel een attentie geven dat er met bovengemiddelde aandacht naar specifieke koeien moet worden gekeken.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin