VVd-kamerlid Helma Lodders. - Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

VVD wil toezicht op fosfaatmarkt

Bij de invoering van fosfaatrechten moet ook het toezicht op de handel in rechten worden geregeld. Dat vindt de VVD-kamerlid Lodders, die daarover vragen stelt aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Kamerlid Helma Lodders ziet dat op dit moment al fosfaatrechten worden verhandeld, terwijl de rechten pas op 1 januari 2018 worden ingevoerd. Lodders vraagt de minister van Landbouw of zij een inschatting kan maken van de omvang van de fosfaatrechtenmarkt, uitgaande van de huidige koersen.

Toezicht op handel

Het Kamerlid wil weten of er toezicht komt op de handel in fosfaatrechten. Volgens Lodders bestaat er een risico dat er met fosfaatrechten wordt gemanipuleerd of gefraudeerd. Daarbij zou eerlijke handel worden bemoeilijkt.

VVd-kamerlid Helma Lodders. - Foto: Roel Dijkstra

VVd-kamerlid Helma Lodders. – Foto: Roel Dijkstra

Lodders suggereert om onder andere de financiële omvang van de markt, de deelnemers op de markt en de omloopsnelheid in beeld te brengen en daarbij aan te geven welke mogelijkheden tot toezicht er zijn, “zodat meer transparantie ontstaat en ingegrepen kan worden bij buitensporige transacties of marktverstorende effecten.”

Beheer
WP Admin