Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

Onregelmatige voeropname signaal voor pensverzuring

De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt voor pensverzuring. Een van de signalen hiervoor is onregelmatige voeropname.

Pensverzuring kan ontstaan als melkkoeien te weinig structuur opnemen of als het krachtvoer (inclusief snel verteerbare bijproducten) in te grote porties wordt gevreten.

Dit jaar zijn de eerste en tweede snede relatief snel verteerbaar. De Gezondheidsdienst geeft aan dat koeien heel goed zijn in het selecteren van de lekkere hapjes uit het gemengde (TMR-)rantsoen. Selectie is te herkennen als er ‘kuilen’ gevreten worden in het voor het voerhek aanwezige rantsoen.

Vetpercentages

Ook de vetpercentages op de MPR-uitslag kunnen sterke aanwijzingen geven voor pensverzuring bij individuele koeien, zoals een melkvetpercentage onder de 3,8% of een vetpercentage dat lager is dan het eiwitpercentage. Onregelmatige voeropname is een van de eerste en beste symptomen van pensverzuring.

Pensverzuring kan zorgen voor verschillende gezondheidsklachten bij runderen, zoals een wisselende melkproductie en een verminderde afweer.

Beheer
WP Admin