Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Indikken melk biedt perspectief voor kaasmaker

De kwaliteit van melk blijft na indikken op niveau en het is ook geschikt om er een goede kaas van te maken.

Dat blijkt uit een onlangs afgeronde proef op Dairy Campus in Leeuwarden, die in samenwerking met DOC Kaas is uitgevoerd.

Indikken van melk levert de veehouder een besparing op van ongeveer 0,4 cent per kilo melk, ofwel een besparing van € 2.600 per melkrobot bij een productie van 650.000 kilo melk per robot.

50% ingedikte melk, 50% gewone melk

Voor de melkverwerker levert de verwerking van ingedikte melk een besparing van ongeveer 1 cent per 100 kilo melk op. Kaas maken van 100% ingedikte melk levert onvoldoende kaaskwaliteit op. Maar de kwaliteit van kaas gemaakt van 50% ingedikte melk en 50% ‘gewone’ melk, voldoet wel nagenoeg aan de standaard eisen.

Beheer
WP Admin