Rundveehouderij

Nieuws 2083 x bekeken 3 reacties

Indikken melk biedt perspectief voor kaasmaker

De kwaliteit van melk blijft na indikken op niveau en het is ook geschikt om er een goede kaas van te maken.

Dat blijkt uit een onlangs afgeronde proef op Dairy Campus in Leeuwarden, die in samenwerking met DOC Kaas is uitgevoerd.

Indikken van melk levert de veehouder een besparing op van ongeveer 0,4 cent per kilo melk, ofwel een besparing van € 2.600 per melkrobot bij een productie van 650.000 kilo melk per robot.

50% ingedikte melk, 50% gewone melk

Voor de melkverwerker levert de verwerking van ingedikte melk een besparing van ongeveer 1 cent per 100 kilo melk op. Kaas maken van 100% ingedikte melk levert onvoldoende kaaskwaliteit op. Maar de kwaliteit van kaas gemaakt van 50% ingedikte melk en 50% ‘gewone’ melk, voldoet wel nagenoeg aan de standaard eisen.

Laatste reacties

  • NoordHollander

    ja water verwerken is altijd al een dure hobby geweest voor kaas boeren..............

  • hooghoes

    Je kunt ook beginnen met andere rassen te melken , die dikkere melk leveren .

  • Heemskerkboerderij

    de kwaliteit van de kaas voldoet dan "nagenoeg" aan de standaard eisen!!!! geen sterk verhaal, gaat een producent van naamloze bulk nog een beetje meer afglijden

Of registreer je om te kunnen reageren.