Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Van Rijn: voedingsadvies peuters niet aangepast na melkonderzoek

Het onderzoek naar het effect van peutermelk op de gezondheid van kinderen is geen aanleiding om het voedingsadvies aan te passen. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) tijdens het mondelinge vragenuurtje.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is bezorgd over het voedingsadvies, nu blijkt dat een onderzoek – gesponsord door Nutricia – aangeeft dat het beter is om peuters peutermelk te geven in plaats van gewone melk. Ze heeft ook zorg over de onafhankelijkheid van het onderzoek, omdat Nutricia juist peutermelk produceert.

Begin 2018 actueel voedingsadvies

“Het onderzoek geeft aan dat voeding dat is verrijkt met ijzer en vitamine D bij kan dragen aan het voorkomen van een tekort aan ijzer of vitamine D. Niets meer en niets minder”, zegt Van Rijn. Hij zegt dat het onderzoek geen aanleiding is om het voedingsadvies aan te passen.

“De Gezondheidsraad baseert zich op meer dan één wetenschappelijk onderzoek. Het voedseladvies wordt door de Gezondheidsraad opnieuw bekeken, waarna het advies zal geven aan het voedingscentrum. Begin 2018 zal het voedingsadvies voor jonge kinderen worden geactualiseerd”, legt Van Rijn uit. Het huidige advies is dat peuters zo snel mogelijk moeten wennen aan de Schijf van Vijf om gezond te eten. Dit moet worden aangevuld met vitamine D.

Beheer
WP Admin