Het verbod op koudmerken moet van tafel, vinden SGP en VVD. - Foto: Anne van der Woude RundveeNieuws

VVD en SGP willen koudmerk-verbod weer schrappen

VVD-Kamerlid Helma Lodders gaat opnieuw proberen om het aangekondigde verbod op het koudmerken van runderen van tafel te krijgen.

Ze wil binnenkort een aangehouden motie die vraagt om het voorgenomen verbod te schrappen, ter stemming brengen. Op dit moment is er echter geen meerderheid in de Tweede Kamer die het aanbrengen van een nummer op een koe door middel van vriesbranden wil behouden.

‘Ook voor weidegang is koudmerken belangrijk’

Lodders organiseert daarom samen met SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf een werkbezoek voor Tweede Kamerleden aan een melkveebedrijf dat gebruik maakt van de methode voor koe-herkenning. Doelstelling is dat ook andere Kamerleden de werkwijze willen behouden. “Het is onder andere van belang om koeien te kunnen herkennen in het weiland. Ook voor weidegang is het dus belangrijk dat de methode behouden blijft”, vindt Lodders.

Definitief besluit

Hoewel het verbod op koudmerken al meermaals is aangekondigd, is een definitief besluit nog niet genomen. Ook nu heeft de Tweede Kamer gevraagd aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) om geen onomkeerbare stappen te zetten zolang de Tweede Kamer nog niet over het onderwerp heeft gesproken. Wanneer dit debat zal plaatsvinden, is nog niet bekend. De verwachting is wel dat het voor de verkiezingen, dus nog in februari, plaats zal vinden.

Beheer
WP Admin