Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Schmallenbergvirus in lam met aangeboren afwijkingen

Bij een lam met aangeboren afwijkingen is het Schmallenbergvirus vastgesteld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

In de eerste week van januari maakte een dierenarts melding van een verdenking van het voorkomen van het schmallenbergvirus (SBV) bij lammeren met aangeboren afwijkingen.

De waargenomen afwijkingen bij dit lam zijn passend bij een infectie met Schmallenberg. Sinds de eerste melding is nog een aantal meldingen van geboorte van lammeren met aangeboren afwijkingen bij de Veekijker binnengekomen. In alle gevallen betrof het één of hooguit enkele lammeren per bedrijf.

In 2011 veel gevallen per bedrijf

In 2011, toen het virus voor het eerst werd vastgesteld werden op een aantal bedrijven met een vroege start van het aflammerseizoen soms grote aantallen lammeren met aangeboren afwijkingen geboren. In 2011/2012 nam het aantal lammeren met aangeboren afwijkingen per bedrijf naarmate het aflammerseizoen vorderde snel af.

Geen zoönose

Het virus kan leiden tot het afbreken van de dracht, meestal alleen in het eerste stadium van de dracht. In 2011/2012 werden soms ook een afwijkende draagtijd en/of een afwijkende hoeveelheid vruchtwater waargenomen bij de ooien. Dieren die de infectie hebben doorgemaakt maken antistoffen aan. In 2012 bleek uit onderzoek onder veehouders en dierenartsen die nauw contact hadden gehad met misvormd geboren lammeren dat SBV geen zoönoseverwekker is.

Beheer
WP Admin