Met een digitale grashoogtemeter kan snel de grasopbrengst bepaald en ingelezen worden. RundveeNieuws

Praktijktoets voor nieuwe beweidingstools

Dit jaar test een eerste groep melkveehouders en weidecoaches vier nieuwe beweidingstools die de grasvoorraad bij beweiden en maaien in beeld brengen.

Dat maakt het plannen van het graslandgebruik eenvoudiger en meer inzichtelijk. De nieuwe tools zijn de feedwedge, het maaivenster, het grasvenster en het voedingsvenster.

De tools geven inzicht in de beweidingsvolgorde en de mogelijke momenten van inscharen en maaien. De praktijktest is een belangrijk onderdeel in het tweede jaar van de bouwsteen ‘Grasvoorraad’ van het project Amazing Grazing.

Planning en grasvoorraad

Het maaivenster richt zich op de planning van de maaipercelen. De feedwedge is de tool voor omweiden en kan gecombineerd worden met het maaivenster. De feedwegde geeft per perceel de hoeveelheid gras weer en het moment van inscharen.

Als de grasgroei hoog is, kan de veehouder er voor kiezen een of meer percelen over te slaan en deze te reserveren voor maaien. De veehouders moeten wel wekelijks de drogestofopbrengst van de percelen meten.

Gratis beschikbaar

Het maaivenster en de verbeterde feedwedge worden nu geprogrammeerd in ‘Grip op Gras’. Rond februari zijn ze als prototype voor iedereen gratis beschikbaar via www.akkerweb.nl.

Beheer
WP Admin