Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

EMB: melkprijs Nederland dekt 59% van kosten

Melkveehouders in Nederlanden en Duitsland hebben het in het pas voorbije jaar nog weer moeilijker gehad dan in 2015. In Nederland dekte de melkprijs slechts 59% van de productiekosten, in Duitsland 67%.

Dit stellen de Dutch Dairymen Board (DDB) en de European Milk Board (EMB) aan de hand van een kostprijsberekening door het Bureau voor Landbouwsociologie (Büro für Agrarsoziologie, BAL). Die berekening toont aan dat de Nederlandse kostprijs in het derde kwartaal van 2016 gemiddeld op 44,96 cent per kilo melk lag. Daar tegenover stond een melkprijs van 26,70 cent. Daarmee worden slechts 59% van de productiekosten in Nederland gedekt.

Deze cijfers komen voort uit een lopende studie die in een groot aantal Europese landen wordt verricht. Volgens de studie ziet het er voor Duitsland ongeveer even problematisch uit. Hier tonen de resultaten van het vierde kwartaal van 2016 aan dat met een kostenniveau van 44,77 cent en een gemiddelde melkprijs van 30,05 cent per kilo melk, de kosten slechts voor 67% gedekt worden.

Toepassing Markt Verantwoordelijkheidsprogramma

De EMB vindt dat deze situatie niet langer kan worden volgehouden door een grote meerderheid van melkveehouders. Te veel boeren moeten stoppen. Daarom dringt de bond nogmaals aan op de toepassing van het zogenoemde Markt Verantwoordelijkheidsprogramma (MVP). Daarmee kunnen productieoverschotten worden vermeden en crises worden voorkomen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin