Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Zuivelorganisaties EU fel tegen labelling

De Europese Commissie moet niet meer akkoord gaan met verplichte herkomstlabelling door lidstaten, stelt EDA.

Een experiment om zoiets 2 jaar lang toe te staan aan Frankrijk is desastreus. Dit stelt de Europese organisatie voor de zuivelhandel Eucolait.

De koepelorganisatie voor de zuivelindustrie EDA is het daarmee eens en heeft zelfs een klacht ingediend bij de Europese ombudsman.

Beide organisaties menen dat verplichte herkomstlabelling, zoals op tijdelijke basis, de bijl aan de wortel is van de interne Europese markt. Ook organisatie FoodDrinkEurope is sterk tegen de verplichte herkomstlabelling.

De organisaties vrezen dat de Europese Commissie een deur heeft open gezet die niet meer is te sluiten.Ook Italië, Roemenië, Litouwen en ook Griekenland dringen aan op verplichte herkomstlabelling.

‘Vernietigende gevolgen voor vrije handel’

De Commissie wordt verweten dat het in een moment van zwakte en middenin de zuivelcrisis heeft toegegeven aan politieke druk vanuit Frankrijk. Volgens Eucolait was het een politiek besluit met vernietigende gevolgen voor de vrije handel.

Vanwege deze consequenties heeft de Europese Commissie verplichte herkomstaanduiding altijd tegengehouden. In het verleden zijn er vaker initiatieven geweest vanuit onder meer Frankrijk, Italië en Griekenland om eigen product voor te trekken via een verplichte labelling. Toen heeft de Commissie de rug echter altijd recht gehouden. Met name voor exporterende landen dreigt de labelling ongunstig uit te pakken.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin