Wet fosfaatrechten juridisch aanvechtbaar - Foto: ANP RundveeNieuws

Wet fosfaatrechten juridisch aanvechtbaar

In het wetsvoorstel voor fosfaatrechten voor melkvee is te weinig rekening gehouden met kritiek van de Raad van State. Belangrijke onderdelen zoals de zeer beperkte knelgevallenregeling zijn juridisch niet houdbaar.

Dat zegt advocaat Jacoline Kroon, specialist op het gebied van productierechten bij A&S Advocaten. “Bij vrijwel elke kortingsmaatregel vraagt de Raad van State (RvS) zich af of die wel juridisch houdbaar is, omdat er telkens sprake is van inmenging in het eigendom. De wetgever denkt daar veel te gemakkelijk over”, aldus Kroon.

Inmengingen in eigendomsrecht

Kroon doelt onder meer op de toekenning van rechten waarbij geen rekening wordt gehouden met latente ruimte, de generieke korting per 1 januari 2018 en de afroming bij overdracht van rechten. Dat zijn allemaal inmengingen in het eigendomsrecht, waarvoor een zogenoemde 1 EP-toets volgens het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens nodig is. Daarbij wordt onder meer gekeken of er een juiste afweging is gemaakt tussen algemeen belang en individueel belang. Veel bedrijven zien zich nu gedwongen om juridische procedures te beginnen om hun recht te halen, vindt Kroon.

Ongewoon kritisch advies van Raad van State

Advocaat Joost De Rooij van Linssen Advocaten bevestigt de constateringen van Kroon. Het ongewoon kritische advies van de RvS is volgens hem een schot voor open doel voor Kamerleden. Temeer omdat er door Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, zo weinig is gedaan met de opmerkingen van de RvS. “Als een 1 EP-toets is vereist, zal dat op zijn minst geïnventariseerd moeten worden”, volgens De Rooij, “de Raad van State is er immers niet voor niets.”

Beide advocaten verwijzen ook naar recente uitspraken van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over de vaststelling van de zogenoemde melkveefosfaatreferentie. Daarbij hebben tientallen melkveehouders procedures gewonnen omdat te weinig rekening was gehouden met hun specifieke situatie.

Beheer
WP Admin