Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Van Dam: ‘Verplichte weidegang te complex’

Het invoeren van een wettelijke verplichting voor weidegang is complex, mede vanwege de noodzaak voor het maken van uitzonderingsregels.

Daarnaast brengt wettelijk verplichte weidegang fors hogere uitvoerings- en handhavingslasten voor de overheid met zich mee. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over de nota van SP, D66 en Groenlinks om weidegang te verplichten. Eerder noemde Van Dam ook het argument dat de premie voor weidemelk vervalt als weidegang verplicht wordt, waardoor de stimulans voor boeren om hun dieren te weiden wegvalt.

Uitzondering voor wie niet kan weiden

Wanneer weiden verplicht wordt, moeten er volgens Van Dam ook uitzonderingsregels komen voor bedrijven die niet kunnen weiden, omdat de bedrijven geen of onvoldoende huiskavel hebben. “Daarnaast moet worden nagegaan of voor melkveehouders, die beschikken over een innovatief huisvestingssysteem dat qua dierenwelzijn en milieu gelijkwaardig is aan weidegang, een vrijstelling kan worden verleend. Dergelijke uitzonderingsbepalingen moeten zodanig worden uitgewerkt, zodat deze zowel uitvoerbaar als controleerbaar zijn”, aldus Van Dam.

‘Kosten voor controle worden nu volledig door zuivelbedrijven betaald’.

Kosten controle

Op dit moment wordt de borging van weidegang uitgevoerd door onafhankelijke private auditpartijen. De kosten voor controle en handhaving worden nu volledig door de zuivelondernemingen betaald. “Bij een wettelijke verplichting komen deze lasten voor de overheid”, zegt Van Dam. Er moet dan gecontroleerd worden of de bedrijven ook daadwerkelijk minimaal 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag koeien in de wei laten lopen.

‘Weidegang niet verplichten’

Van Dam wil weidegang niet verplicht stellen. Hij vindt dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt door deel te nemen aan het convenant weidegang.

350 nieuwe weiders in 2016

De staatssecretaris is tevreden met de toename van weidegang bij melkkoeien. In 2016 zijn er volgens hem 350 bedrijven bij gekomen die de koeien weiden. 78,2% van de melkveebedrijven deed in 2015 aan weidegang.

In Zweden, Finland en Noorwegen geldt een wettelijke verplichting om koeien naar buiten te doen. In de regio Midden-West (Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland) is sprake van een afname van beweiding in de afgelopen jaren, waarbij nog wel meer dan de helft van de koeien geweid wordt. In Denemarken en Duitsland wordt inmiddels minder dan 50% beweid. In Zuid- en Oost-Europa wordt weinig weidegang toegepast, meldt Van Dam op basis van onderzoek.

Beheer
WP Admin