Tot 24 cent voor reductie melkproductie Frankrijk - Foto: ANP RundveeNieuws

Tot 24 cent voor reductie melkproductie Frankrijk

Franse melkveehouders krijgen 24 cent per kilo als ze de melkproductie terugdringen. Dat bedrag geldt echter alleen voor de eerste 5% van de reductie, voor de rest ligt de vergoeding op 14 cent per kilo.

Dat heeft minister van landbouw Stéphane le Foll laten weten. Frankrijk kan in de eerste plaats gebruik maken van de ‘enveloppe’ van €150 miljoen die Brussel beschikbaar heeft gesteld voor het terugdringen van de melkproductie. Daaruit kan dan 14 cent per kilo worden betaald aan veehouders die van die mogelijkheid gebruik willen maken.

Lees meer over het melkverminderingsplan

Daarnaast ontvangt Frankrijk ook €49,9 miljoen uit het steunfonds voor de veehouderij waar Brussel 350 miljoen voor heeft uitgetrokken. Parijs legt daar nog eens eenzelfde bedrag op om het zo mogelijk te maken nog eens 10 cent per kilo extra te betalen.

Verstoring vleesmarkt

Om te voorkomen dat er een stormloop op de regeling ontstaat, die ook de vleesmarkt uit evenwicht kan brengen, beperkt Le Foll de toeslag echter tot de eerste 5% van de in te leveren hoeveelheid melk. Uit de overgebleven gelden zal het ministerie nog een campagne voor ‘kwaliteitsvlees’ gaan financieren.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin