Rundveehouderij

Nieuws 1927 x bekeken

RvS: Melkveehouder kan planschade van ruim een ton vergeten

Een melkveehouder uit Oijen is in het ongelijk gesteld door de Raad van State. Hij had op basis van een door een taxateur opgesteld rapport bijna €105.000 planschade geëist, omdat er op ongeveer 150 meter van zijn bedrijf een mestvergistingsinstallatie was gebouwd.

De installatie bestaat uit vijf silo's en een bedrijfsgebouw op een perceel van zo'n 75 bij 180 meter.

De boer procedeert al sinds 2011. In dat jaar wees de gemeente een tegemoetkoming in planschade af. Uiteindelijk kende de rechtbank Oost-Brabant de melkveehouder begin van dit jaar een planschadevergoeding toe van €4.340. Daar nam de boer echter geen genoegen mee, en hij stapte naar de Raad van State (RvS).

'Geurhinder onjuist beoordeeld'

Bij de RvS bracht de boer naar voren dat de geurhinder onjuist is beoordeeld door de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB). Echter had de boer daarvoor volgens de RvS geen gronden aangevoerd die tot dat oordeel leiden.

Ook de onjuistheid van de taxatie van zijn gronden en gebouwen door de StAB verwerpt de rechtbank.

In zijn visie dat de vestiging van de mestvergistingsinstallatie de kans op verspreiding van dierziekten verhoogt, gaat de RvS eveneens niet mee. Volgens de RvS ontbreekt een aantoonbaar oorzakelijk verband tussen de aanwezigheid van een mestvergister en mogelijke toename van dierziektes.

Of registreer je om te kunnen reageren.