Rundveehouderij

Nieuws 3946 x bekeken 1 reactie

Recordwinst voor Fonterra

Fonterra heeft zijn winst over afgelopen boekjaar (2015-'16) met 65% zien toenemen naar een recordhoogte van €544 miljoen.

De omzet daalde met 9% naar €11,2 miljard en de contante melkprijs kwam uit op 21 cent per kilo.

Naast de zeer goede winst toont de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming zich ook tevreden over een flink verbeterde balans. Zo is de schuldenlast verlaagd met €1 miljard naar €3,6 miljard en nam het rendement op geïnvesteerd vermogen toe van 8,9% naar 12,4%. Het eigen vermogen nam toe van €4,35 miljard naar €4,53 miljard.

Uitbetaalde melkprijs onder kostprijs

De contante uitbetaalde melkprijs over afgelopen seizoen (inclusief dividend) komt omgerekend naar Nederlandse omstandigheden (4,4%vet en 4,3% eiwit) uit op 21 cent per kilo melk. Dat is flink onder de gemiddelde Nieuw-Zeelandse kostprijs van 25 cent.

Net als melkveehouders in andere werelddelen hebben de Nieuw-Zeelanders een zwaar seizoen achter de rug. Fonterra heeft zijn leden proberen te ondersteunen met een renteloze lening en het eerder uitbetalen van dividend. De leden zelf probeerden de kosten te drukken door meer koeien uit te stoten en minder krachtvoer te gebruiken. Dat resulteerde in een daling van de melkproductie van 3%.

Grotere productiecapaciteit

Fonterra geeft aan dat de investeringen in productiecapaciteit onder de moeilijke marktomstandigheden hun vruchten hebben afgeworpen. Sinds 2012 pompte de onderneming €978 miljoen in verbetering en uitbreiding van zijn productieapparaat. Daardoor kon er meer melk verwerkt worden tot producten met de hoogst toegevoegde waarde. Zo nam de brutowinstmarge in de ingrediëntendivisie toe met 19% naar €785 miljoen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.