Een Amerikaans melkveebedrijf, tussen de maispercelen. <br /><em>Foto: Henk Riswick</em> RundveeNieuws

Rechter: koeienslachtprogramma’s VS zijn ‘fraude’

De Amerikaanse zuivel heeft de consument benadeeld door via massale koeienslacht de melkprijs op te drijven; zo oordeelt een Amerikaanse rechter. Consumenten in vijftien staten van de VS mogen samen $52 miljoen (ruim €46 miljoen) verdelen, omdat een massaklacht (class-action) is toegewezen aan de Amerikaanse zuivel.

Die Amerikaanse zuivel heeft volgens de rechter de consument benadeeld door via massale slacht van koeien de melkprijs op te drijven. In de Verenigde Staten worden regelmatig slachtprogramma’s ingesteld om de melkprijs te ondersteunen. Vanuit de boeren gezien is dat om hun inkomen op peil te houden. Consumenten en juristen kijken daar echter anders tegenaan.

Vanuit de boeren gezien helpen de slachtprogramma’s om hun inkomen op peil te houden. Consumenten en juristen kijken daar echter anders tegenaan.

‘Samenzwering van Amerikaanse zuivelbedrijven’

Advocatenkantoor Hagens Berman, die de zogeheten class-action heeft geleid, stelt in een persverklaring dat de grote zuivelbedrijven hebben ‘samengezworen’ om fraude te plegen en daarmee de consument te benadelen. Want die heeft baat bij goedkope melk. Niet alleen werd de prijs van melk daarmee kunstmatig opgeblazen, maar voor dit doel hebben volgens Hagens Berman ook nog eens zo’n 500.000 jonge koeien het met hun leven moeten betalen.

Niet alleen werd de prijs van melk kunstmatig opgeblazen, voor dit doel hebben ‘ook nog eens zo’n 500.000 jonge koeien het met hun leven moeten bekopen’.

Consumenten kunnen zich melden voor schadevergoeding

Consumenten in vijftien deelstaten en het district of Columbia die tussen 2003 en nu verse melk of melkproducten hebben gekocht, kunnen zich melden bij het genoemde advocatenkantoor om hun deel in de schadevergoeding op te vragen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin