Rundveehouderij

Nieuws 7419 x bekeken 9 reacties

Rechter: koeienslachtprogramma's VS zijn 'fraude'

De Amerikaanse zuivel heeft de consument benadeeld door via massale koeienslacht de melkprijs op te drijven; zo oordeelt een Amerikaanse rechter. Consumenten in vijftien staten van de VS mogen samen $52 miljoen (ruim €46 miljoen) verdelen, omdat een massaklacht (class-action) is toegewezen aan de Amerikaanse zuivel.

Die Amerikaanse zuivel heeft volgens de rechter de consument benadeeld door via massale slacht van koeien de melkprijs op te drijven. In de Verenigde Staten worden regelmatig slachtprogramma's ingesteld om de melkprijs te ondersteunen. Vanuit de boeren gezien is dat om hun inkomen op peil te houden. Consumenten en juristen kijken daar echter anders tegenaan.

Vanuit de boeren gezien helpen de slachtprogramma's om hun inkomen op peil te houden. Consumenten en juristen kijken daar echter anders tegenaan.

'Samenzwering van Amerikaanse zuivelbedrijven'

Advocatenkantoor Hagens Berman, die de zogeheten class-action heeft geleid, stelt in een persverklaring dat de grote zuivelbedrijven hebben 'samengezworen' om fraude te plegen en daarmee de consument te benadelen. Want die heeft baat bij goedkope melk. Niet alleen werd de prijs van melk daarmee kunstmatig opgeblazen, maar voor dit doel hebben volgens Hagens Berman ook nog eens zo'n 500.000 jonge koeien het met hun leven moeten betalen.

Niet alleen werd de prijs van melk kunstmatig opgeblazen, voor dit doel hebben 'ook nog eens zo'n 500.000 jonge koeien het met hun leven moeten bekopen'.

Consumenten kunnen zich melden voor schadevergoeding

Consumenten in vijftien deelstaten en het district of Columbia die tussen 2003 en nu verse melk of melkproducten hebben gekocht, kunnen zich melden bij het genoemde advocatenkantoor om hun deel in de schadevergoeding op te vragen.

Laatste reacties

 • el

  That sucks!

 • mtseshuis

  Wat een foute boel.... Je zou ze laten verhongeren, arrogante kwasten

 • koestal

  Dit is een typisch voorbeeld van de keiharde Amerikaanse zakenwereld en advocatenwereld .

 • Willem1977

  Volgens mij wil Poetin hetzelfde doen met olie. Productie omlaag, prijs omhoog!

 • pinkeltje

  Tja, voor wie het nog niet wist: het is de bedoeling dat boeren tegen kostprijs of liefst nog voor net even minder produceren. En inderdaad, een waarheid als een koe, alles dat wordt bedacht om de productie te beteugelen heeft als achterliggende gedachte de prijs voor de boer wat omhoog te krijgen. En dat is nou net wat er niet de bedoeling is. Welkom in de wereld van de mededingingsautoriteiten!

 • hspons

  Hier in Nederland doen we nu het zelfde.
  Quotum eraf, wij gaan groeien ondanks dat er niet om meer is gevraagd.
  Bouwen, groeien, veel groter als de buren.
  Nu fosfaatrechten.
  Nu terug naar 2 juli 2015.
  Kalfjes niets waard, jongvee weg.
  Wordt alles geslacht? Ook deze opbrengst weg?
  Wij willen boeren, maar niet ten koste van de anderen.
  Is ieder voor zichzelf bezig????


 • Jan van het Zand

  Na de multi culti is ook de economische liberalisatie mislukt?

 • Jan van het Zand

  En de woordvoerder van AH repte zich te garanderen dat de prijsdruk voor de leveranciers GEEN gevolgen hebben voor de prijs van de boeren. Toch willen ze voor grotere afname meer korting, en dat ook nog met terugwerkende kracht. Delhaize en AH is een nog grotere inkoopmacht. En de mededingingsautoriteiten vinden dat goed. 18.000 melkveehouders in Nederland en 10 supers. Wat een verhouding.

 • agro1

  parel, zeer betrouwbaar recept is: ook minder melkveehouders, nieuw evenwicht proberen te bewerkstelligen. prima ontwikkeling. nog lange weg te gaan, dat wel. feed the world and starve.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.