Rabobank verwacht in de herfst een daling van de vleesprijs, richting jaareinde zullen ze oplopen. - Foto: Michel Zoeter RundveeNieuws

Rabobank verwacht lichte stijging rundvleesprijs

De prijzen van rundvlees zullen in de EU het komende kwartaal gelijk blijven of licht stijgen. Dat verwacht Rabobank in haar driemaandelijkse vooruitblik.

In de komende 3 maanden verwacht de Rabobank geen extra uitstoot van melkvee, bovenop de reguliere hogere uitstoot in de herfst. Als het herstel van de melkprijs doorzet, zal het aanbod slachtkoeien afnemen waardoor de vleesprijs weer langzaam zal aantrekken richting het jaareinde.

Meer aanbod door lage melkprijs

De lage melkprijzen leidden in de eerste helft van 2016 tot en grotere uitstoot van melkvee. Er zijn 8% meer koeien en 5,7% meer jongvee geslacht dan in de eerste helft van 2015. Daardoor steeg de productie van rundvlees met 118.000 ton of 3,3%. Doordat de vraag in de EU nauwelijks groeide, moest de prijs zakken om het vlees de markt in te duwen. Van de extra productie bleef meer dan de helft in de EU. De export nam met 52.500 ton toe met als grootste groeiers Turkije (+13.000 ton, +72%) en Israël. Israël nam 18.000 ton rundvlees meer af. Dat is ruim een vervijfvoudiging van de export naar dat land.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin