Rundveehouderij

Nieuws 3070 x bekeken 1 reactie

Ook bio-dynamisch worstelt met kalf langer bij koe

Ruim twee derde van de biologische dynamische melkveehouders vindt dat koe en kalf idealiter meerdere maanden samen zouden moeten zijn.

Toch houdt momenteel slechts 30% van de 44 Demeter-gecertificeerde en aspirant-melkveehouders de kalveren voor 2 tot 4 maanden bij de koe. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, uitgevoerd door student Margret Wenker.

Kalf groeit sneller bij koe

Net als hun gangbare collega’s noemen ook de biologisch-dynamische boeren nadelen als melkverlies, verwildering van kalveren en een verhoogd risico op ongelukken met de kalveren. Als voordelen noemen de boeren onder meer een snellere groei van kalveren, verbeterde gezondheid van koe en kalf en het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag.

Kalf bij koe hoort in normering kwaliteitskeurmerk

Opvallend is dat uiteindelijk bijna de helft van de melkveehouders vindt dat het langer houden van een kalf bij de koe in de normering van Demeter, kwaliteitskeurmerk voor biologisch-dynamische landbouwbedrijven, opgenomen zou moeten worden. Over de invulling hiervan was echter geen eenduidig beeld. Op korte termijn lijkt dit dan ook niet te gaan gebeuren.

Demeter coördineertregionale bedrijfsbezoeken

Tijdens een bijeenkomst met de melkveehouders bleek dat er behoefte is aan kennis en ervaring delen. Door middel van regionale bedrijfsbezoeken gecoördineerd door Demeter kunnen melkveehouders de verschillende zoogsystemen verkennen.

Eén reactie

  • Jan van het Zand

    Ach wat, die Marianne Thieme. Hetzelfde wat voor de paus geldt, geldt ook voor haar. Als je de hobby niet uitoefent, moet jij, Marianne, er ook maar niet mee bemoeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.