Rundveehouderij

Nieuws 3752 x bekeken

Melkveestapel krimpt voor het eerst in jaren

De melkveestapel daalt voor het eerst sinds de afschaffing van de melkquotering in april 2015. Dat blijkt uit cijfers van fokkerijorganisatie CRV.

Eind augustus 2016 was het aantal melkkoeien op bedrijven waar CRV de fokkerij verzorgd 1.500 dieren lager dan een maand eerder.

Het is de eerste keer sinds bijna 2 jaar dat de veestapel daar daalt. Sinds begin 2015 groeide het aantal dieren op deze bedrijven maandelijks met zo'n 5.000. Dat stelde CRV-directievoorzitter Roald van Noort tijdens een persbijeenkomst in Harfsen. “Gezien ons marktaandeel en het grote aantal bedrijven waar we cijfers van hebben, durf ik wel te stellen dat de veestapel nu voor het eerst krimpt”, aldus Van Noort.

Daling veestapel zet komende maanden door

Van Noort verwacht dat de daling de komende maanden versterkt zal doorzetten. Melkveehouders moeten het aantal dieren vanwege de grondgebondenheids-eis en de invoering van fosfaatrechten terugbrengen tot ongeveer de veestapel van juli 2015. In 2018 komt daar nog een generieke korting overheen. "Wat iedereen al lang verwachtte gaat nu dan toch gebeuren: de veestapel krimpt. Daarmee komt de omzet van de toeleveranciers en afnemers onder druk”, aldus Van Noort.

Of registreer je om te kunnen reageren.