Voorzitter van FrieslandCampina Piet Boer gaf tijdens het melkveedebat op ATH aan dat de perspectieven voor zuivel nog steeds goed zijn. - Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Melkveedebat op ATH: duidelijkheid nodig

“Duidelijk is dat we duidelijkheid nodig hebben als sector.” Met deze uitspraak besloot gespreksleider VVD-Europarlementariër Jan Huitema het melkveedebat op de ATH-beurs in Biddinghuizen.

Daarmee vatte hij het ietwat ongestructureerde debat, waarin de melkprijscrisis en verantwoorde groei door elkaar heen liepen, goed samen. Voorzitter van FrieslandCampina Piet Boer gaf aan dat de perspectieven voor zuivel nog steeds goed zijn. Na maanden van slechte prijzen gloort weer licht aan de horizon. LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn voegde toe dat hij de melkprijsdiscussie wel weer wil voeren als de prijs tussen de 35 en 40 cent zit.

Anticiperend gedrag door onzekerheid

Met verantwoorde groei zit het ingewikkelder. De grote onzekerheid voor de melkveehouderij, heeft veel anticiperend gedrag uitgelokt. Gezien het ambitieniveau van veel boeren is het niet vreemd dat aantal koeien en melkproductie zo zijn toegenomen, meent Romijn.

Boer gaf aan dat de sectorpartijen er samen hard aan hebben gewerkt om de politiek op tijd grenzen te laten trekken. Hij verwijt met name de VVD dat dat niet tijdig is gelukt.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin