Rundveehouderij

Nieuws 2068 x bekeken

Kleine plus voor zuivelproducten Fonterra-veiling

De prijzen op de zuivelveiling van Global Dairy Trade zijn minder hard gestegen dan op de voorgaande veilingen.

Op de veiling, die ook wel Fonterra-veiling wordt genoemd, steeg de beursindex met 1,7%, op de veiling van 6 september was dit nog 7,7%.

De prijsstijging van het in volume grootste product op de veiling, vollemelkpoeder is tot stilstand gekomen. Het product noteert minimaal lager dan op de vorige veiling met gemiddeld $2.782 (€2.492) per ton. Hoewel de prijs nu redelijk gelijk blijft, ligt het prijsniveau wel flink boven dat van vorig jaar; toen werd 34% minder voor het product betaald. Bij levering op korte termijn (in oktober) laat vollemelkpoeder nog wel een prijsstijging zien van 4,5%. Bij contracten voor levering in maart daalt de prijs met bijna 5%.

Hogere prijs voor mageremelkpoeder

Mageremelkpoeder, dat voor Europa een belangrijk exportproduct is laat een prijsstijging zien van 3% naar gemiddeld 2.293 dollar (€2.045) per ton. Hiermee ligt de prijs van het product zo’n 35% boven het niveau van vorig jaar en ruim boven het interventieniveau. Mageremelkpoeder laat bij levering in oktober een kleine prijsdaling zien van 0,4%, terwijl voor levering in maart bijna 7% meer wordt betaald.

Op de veiling van dinsdag werd 35.000 ton zuivel verhandeld. Dat is iets minder dan op de vorige veiling; toen verwisselde 36.750 ton zuivel van eigenaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.