Rundveehouderij

Nieuws 3116 x bekeken 2 reacties

Kamer wil snel met wetsvoorstel fosfaatrechten aan de slag

De landbouwcommissie van de Tweede Kamer wil het wetsvoorstel over de fosfaatrechten voor de melkveehouderij snel gaan behandelen.

De commissie stelt voor om de eerste ronde met schriftelijke vragen uiterlijk 27 september in te dienen, waarna nog een debat zal volgen.

Derogatie-onderhandelingen

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft haast met het wetsvoorstel. Doelstelling is dat de fosfaatrechten per 1 januari 2017 van kracht worden. Voor die tijd moet het door de Tweede en Eerste Kamer zijn behandeld. De fosfaatrechten vormen een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen over derogatie in Brussel.

Laatste reacties

 • teunisenwilly1

  Er moeten dan geen BIO vergisters worden geplaatst, dat ondermijnt ook de derogatie is daar wel aan gedacht. Duitsland is daar door de derogatie al kwijt of zit LTO te slapen. Of laat ze dit bewust weer uit de hand lopen net als de fosfaat. Om grote groeiers te bevoordelen. Laat er maar een paar vallen van die grote b.v. Van Bakel behoeven die aan geen fosfaat rechten te krijgen, Ze gebruiken ze toch maar om mee te verhandelen, ook iets verbied verhandeling van fosfaat rechten. Gaat naar grondgebonden. De intensieve hadden geen fosfaat rechten, behoeven ze ook niet te krijgen.

 • Jan van het Zand

  Fosfaatplafond? Fosfaatrechten? Het is slechts een druppel op de gloeiende plaat van de milieudoelen.
  De Tweede Kamer heeft géén overzicht. Doelen en maatregelen komen niet met elkaar overeen. Ze staan veelal haaks op elkaar. Pappen en nathouden....en salaris eind van de maand op bankrekening. En uiteraard fluwelen kont op het pluche.
  We moeten energiezuinig zijn en CO2 zo weinig mogelijk produceren. Dan denk je: Nou, dat gaat wel lukken met de Parijse conferentie in je achterhoofd.
  Maarrrrr......als politicus moet je dan wel lef hebben, niet met jouw voeten laten spelen door gelobby.....nee, consequent maatregelen nemen om de doelen te halen.
  Zo maar kunstmest verbieden omdat er aardgas mee verloren gaat. De boeren belonen voor vastlegging van organische stof in de grond en daarmee CO2-vastlegging. Ruim baan voor dierlijke mest ten koste van kunstmest en ten behoeve van organische stof en CO2-vastlegging in de grond.
  Ja, als je dat als politicus voor elkaar krijgt, dan doen we ons petje af.

Of registreer je om te kunnen reageren.