Kamer kritisch over eigendomsrecht bij fosfaatrechten - Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

Kamer kritisch over eigendomsrecht bij fosfaatrechten

De Tweede Kamer is kritisch over de onteigening van fosfaatrechten die gaat plaatsvinden via de voorgenomen kortingen. Dat blijkt uit de schriftelijke vragen die Kamerleden hebben gesteld over het wetsvoorstel voor invoering van fosfaatrechten voor de melkveehouderij.

CDA, SGP, VVD, ChristenUnie en SP zetten allemaal vraagtekens bij het afnemen van fosfaatrechten van melkveehouders en vragen zich af of dit juridisch houdbaar is. Partijen zijn onder andere kritisch over de voortgang van afroming van rechten bij transacties, ook als de totale fosfaatproductie al onder het fosfaatplafond is.

‘Breder doel invoering fosfaatrechten?’

VVD-Kamerlid Helma Lodders is opvallend kritisch over het wetsvoorstel van haar eigen regering. Ze wil van staatssecretaris Martijn van Dam weten waarom productiebegrenzende maatregelen een bijdrage leveren aan de realisatie van milieudoelen voor het grond- en oppervlaktewater en of de invoering van fosfaatrechten ook een breder doel heeft. Lodders benadrukt dat de invoering van fosfaatrechten niet bijdraagt aan het verduurzamen van de sector, omdat het melkveehouders ertoe dwingt om goedkoper te gaan produceren.

‘Meer compensatie grondgebonden bedrijven’

SP, PvdA en ChristenUnie vinden dat grondgebonden bedrijven meer gecompenseerd moeten worden. VVD wil juist geen onderscheid maken tussen bedrijven bij de afroming.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt of het mogelijk is om de generieke korting over meerdere jaren te spreiden. Ook is hij, net als ChristenUnie voor het mogelijk maken van vaste afspraken met collega’s over mest, om regionale kringlopen te sluiten.

Beheer
WP Admin