Rundveehouderij

Nieuws 2608 x bekeken

Fonterra verhoogt melkprijs naar 26 cent

Fonterra heeft zijn melkprijsverwachting met 2,5 cent verhoogd naar 26 cent per kilo. Dit is omgerekend naar Nederlandse omstandigheden bij de huidige wisselkoers.

Inclusief dividend en voor inhoudingen zou de totale melkprijs van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant dit seizoen kunnen uitkomen op 29 cent per kilo. Deze melkprijs geldt bij 4,4% vet en 3,2% eiwit.

In Nieuw-Zeelandse dollars gaat het om een verhoging van de melkprijsverwachting van $0,50 naar $5,25 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit).

Afname melkproductie bij stabiele vraag

Volgens coöperatievoorzitter John Wilson is de productie in belangrijke melkproducerende landen verder afgenomen bij een stabiele vraag. De melkaanvoer in de EU zwakt af, terwijl de aanvoer in Nieuw-Zeeland 3% lager ligt ten opzichte van vorig seizoen.

De melkprijsverhoging is een gevolg van toegenomen prijzen op internetveiling GDT. De prijsindex van de GDT is de afgelopen 3 maanden met 31% gestegen. Wel merkt Fonterra op dat deze prijsstijging deels teniet wordt gedaan door negatieve koerseffecten.

Of registreer je om te kunnen reageren.