Rundveehouderij

Nieuws 2728 x bekeken 4 reacties

Extra melk bij voeren van buffer

Verstrekken van een buffer om de zuurgraad in de pens van melkkoeien te reguleren leidt tot meer melkproductie.

Dat blijkt uit een praktijkproef van Orffa. In de proef is op drie hoogproductieve bedrijven drie maanden 250 gram BicarZ, natriumbicarbonaat, per koe per dag bijgevoerd.

Eén bedrijf zag geen effect op productie dan wel BSK, maar de zomerdip in de productie - waar het bedrijf normaal wel mee te maken heeft - bleef uit. De andere twee bedrijven zagen de BSK in de proefperiode met 4 punten stijgen. Het ene bedrijf steeg van 46 naar 50, terwijl het andere bedrijf van BSK 52 naar 56 steeg.

Resultaten aan praktiserende veehouders tonen

Orffa gebruikt praktijkproeven om de resultaten ook aan de praktiserende veehouders te tonen. Dat natriumbicarbonaat een goede buffer is om (subklinische) pensverzuring te voorkomen is wetenschappelijk al vaak genoeg aangetoond, vindt Orffa.

De deelnemers ervaren dat pensverzuring vroeger vooral kwam door een scheve ruw-/krachtvoer verhouding. De laatste decennia zijn gras en mais veel sneller geworden. De veehouders merken dat ook koeien die wat verder in lactatie zijn, nu vaak met (subklinische) pensverzuring te maken hebben. Voeren van een buffer ondervangt dat. Daarom werd natriumbicarbonaat in het verleden vaak gevoerd als verzekeringspremie. Omdat blijkt dat de koeien vaak meer melk geven, is dat in de vrije markt een extra argument om de buffer te voeren.

Dat de koeien meer melk geven komt volgens de praktijkproef vooral door een betere benutting van het voer. Verstrekken van BicarZ kost 10 cent per koe per dag. Een productieverhoging van 0,4 kilo per koe per dag maakt deze kosten al goed.

Laatste reacties

 • mtseshuis

  wij van WC Eend... Heb nog nooit geen verhoging van productie gehad met voeren van buffer, enkel productiedaling voorkomen helpt met voeren van buffer... Als het rantsoen maar goed in elkaar steekt..

 • jhp

  Waarom wordt de gelijk gebleven BSK niet vermeld?
  Het werkt waarschijnlijk het beste bij een hoogproductieve koppel omdat die per koe meer krachtvoer (moeten) verwerken.

 • Wijnand Hogenkamp

  Gelijk gebleven BSK ligt op 49.

 • Bennie Stevelink

  @jhp, dat was mijn idee ook al: twee voorbeelden van bedrijven met hoge productie die vrijwel zeker een zeer snel rantsoen verstrekken met veel krachtvoer of bijproducten. Eerder stond hier op de site een soortgelijk verhaal van dezelfde leverancier waarbij een boer die voederbieten voerde als voorbeeld werd opgevoerd. (Voederbieten bevatten veel suiker en zijn daardoor zeer pensverzurend). Het gaat dus iedere keer om uitzonderlijke situaties.
  Zelf heb ik overigens ook al een tijd op advies van de voeradviseur natriumbicarbonaat bijgevoerd. Dat was in 2013/2014 toen ik een kuil voerde die 17% ds had.

  Met voldoende droog kuilvoer (>45 á 50% ds), wat niet te vroeg gemaaid is en wordt gevoerd met normale mais (50-50 verhouding) heeft natriumbicarbonaat geen enkele nut.

Of registreer je om te kunnen reageren.