'Gewoon' gehakselde mais. Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Duitse studie: weinig voordeel aan shredlage-mais

Het voeren van shredlage-mais (lang gehakselde stengel, kort gehakselde korrels) aan melkvee in plaats van gewoon gehakselde mais levert geen grotere melkgift per koe op. Wel zorgt de iets grotere voeropname minder snel voor een negatieve energiebalans gedurende de beginfase van de lactatie.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen. Het onderzoek vond plaats op de proefboerderij Haus Richter in Kleve. Daar werden verschillende groepen melkvee gevoerd met gewoon gehakselde mais en met shredlage.

Trend komt uit VS

De trend om mais in grotere stukken te verhakselen komt overwaaien uit de Verenigde Staten. Daar wordt het grootschalig toegepast. Zo’n 10 jaar geleden zijn er ook experimenten mee gedaan in Europa. Toen werd alle mais op een grotere lengte gehakseld. Dat bleek geen succes. Nu wordt de maisstengel gehakseld in stukjes van 26 tot 30 millimeter, terwijl de korrels wel heel fijn worden gehakseld. In geval van gewone snijmais wordt de hele plant, inclusief kolf, gehakseld op 5 tot 8 millimeter.

Lastiger te bewaren bij inkuilen

Bij het inkuilen bleek dat dat shredlage ook lastiger bij de gewenste dichtheid te bewaren is dan gewoon gehakselde mais. Met name de bovenste laag blijft meer lucht bevatten.

Broei heeft amper vat op shredlage-mais

Eenmaal ingekuild heeft broei evenwel niet echt meer vat op de shredlage-mais. Bij een wekelijkse voersnelheid van 2 tot 3 meter per kuil bleek in ieder geval geen meetbare verhoging van de kuiltemperatuur ten opzichte van gewone mais. Significante verschillen in pensgezondheid en dergelijke lijken er op het eerste gezicht ook niet te zien met shredlage.

Beheer
WP Admin