BVD kost veehouders jaarlijks geld. Opsporen van dragers is cruciaal - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

BVD-infectie kost €10 tot €20 per 1.000 liter melk

De klinische gevolgen van een BVD-infectie verschillen per bedrijf, maar de directe economische gevolgen betekenen een daling van de brutomarge met €10 tot €20 per 1.000 liter. Dit stelt dierenarts Gerrit Hegen op basis van Frans onderzoek in het Tijdschrift van Diergeneeskunde.

In acute gevallen kan de schade zelfs tot viermaal hoger uitpakken. Daarmee zijn de kosten vergelijkbaar met de effecten van bijvoorbeeld mastitis. De Franse onderzoekster Christine Fouchiron van Oniris-Inra berekende de gevolgen op een gemiddeld Bretons bedrijf van 40 koeien met 290.000 liter melk door voor een gemiddelde situatie met subklinische BVD, een ongunstige situatie met een aanhoudende BVD-infectie en een acute uitbraak. Tussen de 3 situaties neemt het aantal abortusgevallen, aan de nageboorte staan, vruchtbaarheidsproblemen, mastitis, lagere melkproductie en slechte groei van vaarzen toe.

Tot 50% inkomensverlies

Op het gemiddeld geïnfecteerde bedrijf daalde de totale melkproductie met 8.500 liter, bij geïnfecteerd ongunstig met 16.000 liter en bij een acute uitbraak met 25.000. Financieel ging het bedrijf er bij gemiddeld geïnfecteerd met €3.100 op achteruit, bij geïnfecteerd ongunstig met €5.300 en bij een acute uitbraak met €11.500. In het laatste geval komt dat neer op een inkomensverlies van 50%.

Beheer
WP Admin