Rundveehouderij

Nieuws 3438 x bekeken

‘Verschepen melkkoeien naar China economisch verraad’

Fonterra is beschuldigd van economisch verraad na het verschepen van duizenden melkkoeien van Nieuw-Zeeland naar China.

Dat melden Nieuw-Zeelandse media. Begin deze maand vertrok 's werelds grootste veeschip, de Ocean Drover, met 8.000 Nieuw-Zeelandse vaarzen naar China. De dieren zijn bestemd voor Fonterra’s 5 Chinese melkveebedrijven. In 2013 bracht de zuivelonderneming ook al 7.000 stuks melkvee naar China.

'Koeien blijven eigendom Fonterra'

Parlementslid Winston Peters spreekt van economisch verraad aan de Nieuw-Zeelandse economie. Hij vraagt zich af waarom Fonterra de kennis en middelen om melk te produceren weggeeft aan de concurrent.

Fonterra geeft aan dat het belangrijk is om realistisch te blijven over de grootte van de Chinese markt. De Nieuw-Zeelandse melkproductie van zo’n 15 miljard kilo is volgens de zuivelonderneming te beperkt om aan de toenemende Chinese vraag te kunnen voldoen. Daarbij zouden de koeien eigendom blijven van Fonterra. De zuivelonderneming kiest voor Nieuw-Zeelands vee om aan de eigen hoge standaarden en kwaliteitseisen te kunnen voldoen en zodoende een premium prijs voor haar zuivelproducten in de Chinese markt te kunnen vragen.

Goed fokprogramma

Volgens Peters wil Fonterra in 2018 jaarlijks 1 miljard kilo melk produceren in China. Sinds 2012 zou Nieuw-Zeeland 43.517 stuks vee hebben geëxporteerd waarvan 38.232 naar China. Rekenend met een gemiddelde kuddeomvang van tussen de 360 en 400 koeien concludeert hij dat Nieuw-Zeeland een kleine 100 kuddes naar China gebracht. Met een goed fokprogramma kan dit aantal snel toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.