Rundveehouderij

Nieuws 4755 x bekeken 3 reacties

VS koopt kaas op voor hogere melkprijzen

Het Amerikaanse ministerie van landbouw koopt voor ruim €17,5 miljoen bijna 5.000 ton aan kaas op. De maatregel moet helpen om de melkprijzen sneller te laten stijgen.

Het gaat om een maatregel naast het margebeschermingsprogramma (Dairy Margin Protection Programme) waarbinnen begin deze maand een eerste €10 miljoen werd uitgekeerd. De kaaspakhuizen in de Verenigde Staten (VS) zitten goed vol. Het gaat volgens het ministerie zelfs om het hoogste niveau in 30 jaar tijd. In de VS wordt al gesproken van een kaasberg. Voorraden zijn volgens Bloomberg opgelopen tot boven de 578.000 ton.

Fors toegenomen kaasexport uit EU

Als reden voor deze enorme voorraad wordt vooral gewezen op de fors toegenomen export van kaas vanuit de EU. Vanwege een gunstige koers waren de Europese kaasexporteurs flink in het voordeel. Dit terwijl ook de melkaanvoer in de VS in de lift zat en dus de kaasproductie flink is toegenomen.

De bedoeling is dat de kaas die door de overheid wordt opgekocht onder meer via voedselbanken wordt verdeeld onder minderbedeelden. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten. Zowel de melkveehouders als de minderbedeelden kunnen volgens landbouwminister Tom Vilsack van dit beleid profiteren.

Aangedrongen op opkoop kaas voor €130 miljoen

Of de sector tevreden is met de aangekondigde maatregel is zeer de vraag. Volgens de Chicago Tribune hebben lobbyisten bij de overheid aangedrongen om voor omgerekend meer dan €130 miljoen aan kaas op te kopen. Als reden voor het feit dat de overheid voor ‘slechts’ €17,5 miljoen aan kaas van de markt haalt wordt gewezen op het verwachte herstel van de internationale zuivelmarkt.

Laatste reacties

  • Farmer4life2

    Hierdoor kan ik minder goed begrijpen waarom de melkprijs alweer omhoog gaat.
    Vraag en aanbod blijft moeilijk te peilen

  • snufferman

    Zouden ze hier ook moeten doen weg geven aan de voedselbank en voedselhulp aan derde landen in plaats van het weer op de markt brengen

  • .....

Of registreer je om te kunnen reageren.