Boeren protesteren met spandoeken: "Geef onze grond terug". Foto: Pon TB RundveeNieuws

Trekkerprotest ‘vriendelijke boeren’ eindigt met geweld

Ook al heet je organisatie ‘de vriendelijke boeren’, dan nog is protest ongewenst en gevaarlijk in Rusland.

Dit hebben de deelnemers aan een trekkerprotest ervaren. Twaalf deelnemers zijn er voor 10 dagen onder streng regime opgesloten in politiecellen en hun gezinnen worden geïntimideerd door de politie. Dit melden maatschappelijke organisaties en onofficiële groepen in Rusland.

Corruptie en landroof

Aanleiding voor het protest is de voortdurende corruptie en landroof waarmee kleine boeren mee te maken hebben. Het komt niet alleen voor in Krasnodar krai, maar ook in andere delen van Rusland (andere voormalige Sovjet-staten). Grootschalige landbouwbedrijven in handen van rijke zakenlieden zijn voortdurend op zoek naar uitbreiding van hun grondgebied. Via slinkse wegen – omkoping van ambtenaren, rechters en ook bestuurders – slagen ze daar ook vaak in. Kleine boeren, die na de val van de Sovjet-Unie grond hebben kunnen verwerven en daarop een bestaan proberen op te bouwen, zien zich van de ene op de andere dag onteigend en kunnen vaak nergens aankloppen voor bijstand.

De tekst betekent: De rechter heeft de organisator en de deelnemers aan de trekkermars laten arresteren.

Mars naar Moskou

Enkele tientallen kleinere boeren in Krasnodar besloot onlangs dat het genoeg was. Als ze dan geen gehoor krijgen in hun eigen regio (Krasnodar krai is groter dan de Benelux), dan zou een mars naar Moskou misschien helpen, dachten ze. Misschien dat Poetin bereid was naar hen te luisteren. Uiteindelijk zouden ze met 300 trekkers naar Moskou rijden. Boeren uit andere regio’s, waar hetzelfde speelt, zouden aansluiten.

Opsluiting en mishandeling

Al onderweg door Krasnodar krai werden ze voortdurend gehinderd door de politie, maar in Rostov – de volgende provincie – stuitten ze op een algehele wegblokkade. Politie en ordetroepen verhinderden een verdere opmars. De mogelijkheden om te protesteren zijn de laatste jaren al sterk ingeperkt in Rusland. Bovendien dreigde de optocht te beschamend te worden voor de autoriteiten. Ze werden teruggestuurd met de belofte van een gesprek met de gouverneur van Krasnodar krai en de vertegenwoordiger van de president. Dat gesprek moet nog plaatsvinden. Intussen zijn de 12 meest bekende boeren opgepakt, soms mishandeld en verspreid van elkaar opgesloten. Ook een aantal vertegenwoordigers van de sympathiserende bond van vrachtwagenchauffeurs zijn opgepakt en mishandeld.

De tekst betekent: De boeren werden onderweg naar Moskou opgesloten in een motel.

Mensenrechtenorganisaties bezorgd

Het wachten is nu op de vrijlating en berechting van de boeren. Hen wordt verstoring van de orde en aanzetten tot geweld verweten. Mensenrechtenorganisaties zijn ongerust over hun verdere lot.

Beheer
WP Admin