Rundveehouderij

Nieuws 3208 x bekeken 11 reacties

'Subsidie staat ontwikkeling zelfstandige melkveehouderij in de weg'

De melkveehouderij is niet gebaat bij de miljoenensubsidie die de Europese Commissie haar geeft om vrijwillig de productie te beperken. Zonder subsidie is de prikkel voor de sector om zelf orde op zaken te stellen veel groter.

Dat schrijven twee Groningse hoogleraren woensdag in de Volkskrant.

'Geen prikkels om productie af te stemmen op vraag'

"Kennelijk is het na meer dan een halve eeuw Europees landbouwbeleid nog steeds niet tot de boerenorganisaties en de nationale en Europese beleidsmakers doorgedrongen dat subsidies - momenteel zo'n €50 miljard per jaar op de Europese begroting - de ontwikkeling van een gezonde, zelfstandige sector in de weg staan. Vanwege de subsidies ontbreekt het aan prikkels om de productie af te stemmen op de vraag", aldus Henk Folmer en Jeltje van der Meer-Kooistra.

Omslag naar duurzame melkveehouderij

Zij pleiten onder meer voor een omslag naar duurzame melkveehouderij, gesteund door de zuivelindustrie, de banken, de landbouworganisaties en de consument. Dat zorgt volgens de hoogleraren voor een gezonde sector met eerlijke melkprijzen en respect voor de natuur.

Laatste reacties

 • koeboertje

  Deze hoogleraren hebben zeker nog niet door dat de zuivelindustrie de duurzame weg allang is ingeslagen, dat ze ook nooit zien omdat ze er een paar kilometer achteraan fietsen

 • tonny60

  duurzaam is alleen vraag en aanbod op elkaar afstemmen

 • .....

  Dit krijg je dus als je als zuivelfabriek niet communiceert met je afnemers over de duurzaamheids programma's die al jaren lopen....................

 • farmerbn

  Wat is het verschil tussen twee hoogleraren en twee timmermannen die dit gezegd zouden hebben?

 • Bennie Stevelink

  In welk vakgebied zijn deze twee hoogleraren werkzaam? Wat is hun deskundigheid op het gebied van landbouw? Hoe denken zij met productiebeperking in Nederland de prijs te kunnen sturen terwijl de prijsdaling is veroorzaakt door o.a. vraaguitval in het Midden Oosten?
  Ze willen ook steun van de consument. 70% van onze consumenten bevindt zich echter in het buitenland. Hoe mobiliseer je die?
  Wat verstaan zij onder "duurzaam" en wat is een "eerlijke prijs".

  Ik heb het vermoeden dat het weer een goedkoop links-populair verhaaltje is.

 • MKRouveen1

  Wake up-call! Deze mannen zien wat iedereen ziet. Alle duurzaamheidsprogramma's en andere duurzaam-onzin zien ze niet; logisch want het heeft geen zichtbaar effect. De sector produceert te veel melk en te veel mest en krijgt daar een lage prijs voor zodat Europa met een subsidie moet komen opdraven. Dát is wat de buitenwereld van ons ziet én zegt!!! Jammer dat er weer zo ontwijkend op gereageerd wordt hier...Iedereen begint meteen te praten over hoe duurzaam we wel niet zijn, maar de buitenwereld ziet niks duurzaams aan ons en dat verbaast me niks.

 • pinkeltje

  De eerlijke melkprijs en een duurzame melkveehouderij. Los van het loze karakter van deze kreten gaat dat in ieder geval ook niet van de grond komen door de sector maar aan zijn lot over te laten. Want dat is toch wat je doet als je de zo gehate subsidies niet meer verstrekt?

 • agro1

  als je ergens vanaf wil: subsidie geven. stop met de subsidie en weg is het.

 • 344412

  Subsidies brengen ons boeren niks dan ellende. Stoppen ermee. Ze hebben gelijk.

 • veldzicht

  @344412,maar dan wel over de hele wereld dan ben ik het met je eens,alleen hier de subsidies af schaffen brengt ons in nog diepere ellende daar bijna in alle landen
  de agrarische sector wordt gesteund.

 • Marco22

  Ze hebben helemaal gelijk. Maar ze moeten er dan bij vertellen dat liter melk dan 5 euro gaat kosten en voor vlees gemiddeld een tientje moet dokken. En dat jaarlijks ge-indexeerd aan de inflatie net als met alle andere wat je moet kopen.
  Voedsel is al tientallen jaren ondergewaardeerd. Gemiddeld moet in de toekomst een gezin 1/3 van het inkomen besteden aan boodschappen.
  Dat betekend geen 3x op vakantie geen nieuwe bankstel of nieuwe iphone.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.