Netwerk Grondig wil tweesporenbeleid melkveehouderij - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Netwerk Grondig wil tweesporenbeleid melkveehouderij

Netwerk Grondig pleit voor een tweesporenbeleid voor de melkveehouderij. De belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouders wil dat er onderscheid wordt gemaakt tussen intensieve en extensieve melkveebedrijven.

“Dé Nederlandse melkveehouderij bestaat niet (meer). De tijd is voorbij dat alle bedrijven over een kam kunnen worden geschoren”, vindt het Netwerk. “Ook in de zuivelverwerking moet dit worden vertaald: extensieve en industriële melk”, legt voorzitter Diana Saaman van Netwerk Grondig uit. “De boer heeft zelf de keuze bij welk bedrijfstype hij aanhaakt.”

Extensieve boeren belonen

Netwerk Grondig wil dat extensieve boeren worden beloond door minder regels, een reële vergoeding voor diensten zoals weidevogel- en natuurbeheer en het voortzetten van de weidegangpremie. “Grondgebonden melkveebedrijven onderhouden het landschap en zorgen voor behoud van de biodiversiteit. Zij onderhouden op bedrijfsniveau een kringloopsysteem van bodem, plant, dier en mest”, aldus Netwerk Grondig.

EU-crisisbudget deels besteden aan masterplan melkveehouderij

De organisatie wil een deel van het Europese crisisbudget van €23 miljoen besteden aan het opstellen van een masterplan voor de melkveehouderij, met onderscheid tussen intensieve en extensieve melkveehouderij.

Daarnaast wil Netwerk Grondig het crisisbudget inzetten om fosfaatrechten op te kopen en deze in de fosfaatbank te zetten. Deze rechten kunnen onder voorwaarden weer worden uitgegeven. Netwerk Grondig heeft het voorstel bij het ministerie van Economische Zaken kenbaar gemaakt.

Binnenkort zullen de voorstellen van organisaties worden besproken in een bestuurlijk overleg, waarna staatssecretaris Martijn van Dam een besluit neemt over de besteding van het budget.

Netwerk Grondig hekelt voorstel slachtpremie

Netwerk Grondig hekelt het voorstel van LTO Rundveehouderij die het crisisbudget wil inzetten om de fosfaatproductie te verlagen, door melkveehouders een slachtpremie te geven. “Het effect van deze beoogde productievermindering is nihil. Bovendien verplaats je de problemen, want de kalveren van dit ‘teveel’ aan koeien zijn er al. Verminderen van circa 4% van de melkkoeien reduceert de productie slechts met 2% en is een druppel op een gloeiende plaat. Het staat ook niet vast of daarmee de melkprijs stijgt”, aldus Netwerk Grondig. De belangenorganisatie zit sinds de discussie over de fosfaatrechten aan tafel bij het ministerie, om de belangen van de grondgebonden melkveehouders te behartigen.

Beheer
WP Admin