Melkveehouders VS ontvangen steeds meer margesteun RundveeNieuws

Melkveehouders VS ontvangen steeds meer margesteun

Een groeiend aantal melkveehouders in de Verenigde Staten die de melkprijsmarge heeft verzekerd bij het ministerie van landbouw ontvangt steun. In mei en juni is omgerekend ruim €10 miljoen uitgekeerd.

Het geld gaat naar in totaal 4.852 melkveehouders verspreid over de VS. Het uitgekeerde bedrag is het hoogste tot nu toe onder het sinds 2014 lopende ‘milk margin potection programme’.

De staat Wisconsin ontvangt het meeste verzekeringsgeld. Hier krijgen 1.465 boeren samen €2,53 miljoen. In Minnesota ontvangen 999 boeren een bedrag van €1,94 miljoen. In Iowa en Pennsylvania ontvangen boeren ongeveer €0,5 miljoen.

Vergoeding voor verschil voerkosten en melkprijs

In totaal zijn bijna 26.000 bedrijven verzekerd, ofwel zo’n 60% van alle melkveebedrijven in de VS. Het gros van de verzekerde bedrijven heeft een margeverzekering afgesloten op het minimum. Zij krijgen slechts een vergoeding als het verschil tussen de berekende voerkosten en de melkprijs daalt tot $4 per hundredweight (€7,91 per 100 kilo). De bedrijven die nu een vergoeding krijgen, ontvangen al een uitkering als de marge slinkt tot $6 (€11,86 per 100 kilo). Er kan tot maximaal $8 worden verzekerd, maar verreweg de meeste bedrijven vinden de premie die ze daarvoor moeten ophoesten te hoog.

Gemiddelde marge mei/juni €11,38 per 100 kilo

De oplopende uitkering aan melkveehouders is een teken van een slinkende marges in de melkveehouder. De berekende gemiddelde marge tussen melkprijs en voerkosten in mei en juni kwam volgens het Amerikaanse landbouwministerie uit op €11,38 per 100 kilo.

Lang niet overal verzekeren melkveehouders zich. In melkveestaat Californië zijn zo’n 1.100 boeren verzekerd, in Texas ruim 300.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin