Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Melkprijzen VS in de lift

De melkprijzen in de Verenigde Staten trekken langzaam aan, na een dieptepunt in juni van omgerekend €25,62 per 100 kilo voor ‘Class 1 milk’. Voor september wordt een melkprijs verwacht van €32,20.

Vergeleken met de prijs in juni is dat zo’n €6,50 per 100 kilo meer, zo blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

De hogere melkprijzen helpen de melkveehouders echter nog niet direct weer uit de problemen. De prijs voor Class 1 milk schommelde als sinds februari rond de €25 tot €27 per 100 kilo. Bovendien hebben de melkveehouders veel last van hoge voerprijzen. Die voerprijzen lijken nog wel even te zullen aanhouden, al verschilt dit per regio. De hoge kosten houden de marges krap voor de melkveehouders.

Minder Class 1 milk

Melkveehouders menen dat 2016 voor hen bijna even krap is als de slechte jaren 2009 en 2010. Een groot deel van de melkveehouders ontvangt bovendien niet de Class 1-melkprijs. Een steeds groter deel van de melk gaat weg als Class 3 of 4-melk, bestemd voor de kaas- of poederproductie. De prijs van deze melk is al gauw €1 tot €2 per 100 kilo lager dan voor Class 1-consumptiemelk.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin